Idas Have - årets gang i haven
Idas Have - årets gang i haven
  Haven lige nu
  Fif og Fakta
  Havens plan
  Havens udvikling
  Mad og drikke i haven
  Havens ord
  Test din have-IQ
  Andre haver
  Kontakt
  Links

Havens mål

Nødvendig for at lave en god haveplan

Mål husets beliggenhed på grunden

Hvis du skal lægge en haveplan, er det nødvendigt at måle grunden relativt nøjagtigt op (+/- 10 cm). Det er vigtigt at kende husets beliggenhed på grunden, skellinjer samt placeringen af beplantning, belægning og anden fast inventar, som du ønsker at bevare.

Hvis du er heldig, ligger du inde med en tegning over huset på grunden, fra den gang huset blev bygget. I mange tilfælde er en sådan tegning gået tabt - forlagt af forrige ejere. Det er værd at forhøre sig hos kommunens byggesagskontor, om de er i besiddelse af en kopi. Hvis ikke, må du selv i gang med målestokken. Det kan være en god måde at lære sit hus at kende på.

Find matrikelkort på nettet

Man kan få lidt starthjælp til tegningen på den Offentlige InformationsServer, en statslig database som administreres af Erhvervs- og Byggestyrelsen. På OIS kan du se mange oplysninger om din ejendom ved at søge på adressen. Du kan f.eks. se oplysninger om arealer, antal værelser, vurderingsoplysninger, tilstandsrapporter m.m.

Klik på Kort og vælg at se et topografisk kort. Du kan få en idé om målene ved at at måle en side af gangen med funktionen Mål, men husk at det er incl. tagudhæng, da billedet er baseret på luftfoto. Zoom ind så langt som muligt og print siden ud. Brug printet til at notere de mål, du selv tager.

Det tager en weekend

Det tager lang tid af opmåle et hus og en grund, især hvis man er utrænet. Man bliver overrasket over, hvor mange mål, der skal tages. Og herefter følger rentegningen. Selv med en mindre matrikel på ca. 800 kvadratmeter, kan du roligt sætte en weekend af til formålet.

En tommestok på to meter er nok til en mindre grund. Større strækninger kan med fordel måles med en snor, som du kender længden på. Vælg om muligt en dag, hvor det holder tørt og ikke blæser for meget. Sæt din udprintede matrikeltegning fast på et skriveunderlag, så du ikke skal stå og skrive op af muren eller nede på fliserne.

Først hus, herefter skel

Mål først husets sider og marker afstanden mellem hjørner, døre, vinduer, etc. Haveplanen skal tage højde for vinduernes placering, da udsigten skal være så god som mulig. Hvis dit hus har mange indhak, lyskasser, trapper, etc., kan det virke lidt uoverskueligt - tag én side af gangen og mål rigtigt første gang! Der er ikke noget mere irriterende, end at rentegningen ikke passer, og man skal ud og tjekke samtlige mål for at finde ud af, hvor man har målt forkert. Noter målene som meter med én decimal. Er afstanden 22 cm, skriver du 0,2.

Herefter måles husets afstand til skellinjer. Mål fra husets hjørner ved at forlænge husets sider med tommestokken/snoren ud til skellet, hvor det er muligt. Vær opmærksom på, at målestokken rammer skellinjen vinkelret. Tag også mål af udhuse; garager, haveskure m.v, med mindre du ved, at det skal flyttes i den nye have.

Skråninger

Er der niveauforskelle i haven, skal de også måles. Brug en tørresnor i passende længde. I den ene ende binder du en solid, men tynd pind, som du banker ned i jorden på skråningens højeste punkt. Hold snoren stram forneden af skråningen. Få en til at hjælpe dig med at tjekke, om snoren er spændt vinkelret ud ved hjælp af vaterpas. Mål nu afstanden fra dér, hvor du holder snoren, og ned til jorden.

Rentegning

Nu kan du lave en tegning. Til en grund på 500-1000 kvadratmeter skal du bruge ternet papir i A3-format. Du kan også købe ark med millimeterpapir, men det er ikke obligatorisk. Brug en stiftblyant, så du kan viske ud, hvis du tegner forkert. Tegn grunden således, at én meter i virkeligheden er én cm på papiret - altså forholdet 1:100. Husk at sætte en nordpil på tegningen - denne fremgår desværre ikke af OIS, så læg mærke til solen eller brug et kompas.

Når du har tegnet hus, udhuse og skellinjer, kan du med fordel tage nogle kopier. Brug een af kopierne til at indtegne de elementer fra den gamle have, du gerne vil bevare i den nye. Træer, buske, hække, inventar, havebelægning og bede indtegnes ved at måle de enkelte elementers afstande til huset.

Eksperimentér med at tegne stier, terasser, indre vægge til den nye have ind... eller giv tegningen til en havearkitekt. Du kan spare mange penge på haveplanlægning ved selv at lave forarbejdet med opmålingen.

Læs mere om planen for Idas have:

Andre havesider om haveplanlægning og havedesign

 

 


 

Copyright (C) 2008, Idas Have