Idas Have

Skvalderkål

Kan man få skovlen under skvalderkål?

Skvalderkål (Aegopodium podagraria). Ifølge det gamle leksikon “en 30-80 cm høj skærmplante med hvide blomster og enkelt eller tre-delte blade med skævt ægformede, savtakkede småblade. Jordstænglen har lange, grenede udløbere. Besværligt ukrudt i skyggefulde haver.” Det tør svagt antydes.

Hvor kommer skvalderkål fra?

Oprindelig kom skvalderkål til Danmark med munkene i middelalderen. Planten blev brugt som læge- og spiseplante – måske antyder tilnavnet podagraria, hvad planten blev brugt til. Har man skvalderkål i haven, er den noget af det første, der kommer op ad jorden i foråret. Et lille uskyldigt, grønt blad, der hurtigt bliver fulgt af mange, ak mange flere. Skvalderkål formerer sig ved de føromtalte udløbere, infiltrerer hække, stauder og buskads. Skvalderkål kommer kravlende ind under hegnet fra naboen – eller har allerede fast bopæl i haven, når man selv flytter ind.


Hvad gør man ved skvalderkål?

Næst efter dræbersnegle og kvikgræs er skvalderkål samtaleemnet, og den plage, som nye og gamle haveejere kan forenes om. Hvad gør man så ved den? Det afhænger dels af, hvor skvalderkålen har etableret sig – dels af haveejernes energiniveau.

I Idas Have pibler der skvalderkål frem ved brændestablen

Skvalderkål langs hækken

Bor der skvalderkål langs hegn eller hæk til naboen? Vi kender det – alle bede langs hegnene er fyldt med skvalderkål, man kan ikke kommer til det, og man luger hele tiden, men der er altid noget tilbage – få dage efter er man tilbage ved udgangspunktet. Der er ikke noget at gøre ved det – giv op. Skvalderkål lader sig ikke bekæmpe. Den vil infiltrere alt, hvad du planter langs hæk og hegn. Det eneste, du kan gøre, er at lægge bedene om. Træk dine bede fri af hegnet.

Så en strimmel græs langs hækken eller læg en flisegang. Skvalderkålens udløbere skal op med en plante med korte mellemrum på ca. 10- 20 cm. En græsstrimmel på ca. 1 meter kan ikke forceres, for skvalderkål kan trods alt ikke tåle at blive klippet regelmæssigt. Samtidig vil stier langs havens hegn få en anden og mere spændende dimension, når man går tur eller leger fangeleg. Det forbedrer havens design. Og lad så skvalderkålen passe sig selv i hegnet, der generer den minimalt. Du kan sætte skvalderkålens hvide blomster i vaser – de er meget dekorative. Undgå dog blomsterne i haven, for skvalderkål kan også frøformere.


Skvalderkål i staudebedet

Hvis alle stauder har blade af skvalderkål, der kommer op før stauden, er alt håb ude. Igen – giv op. Grav staudebedet op og så græs. Skal der være staudebed dér, og vil du bevare nogle af stauderne, så grav dem op, rens dem for alle – og jeg mener alle – spor af skvalderkål, ned til den sidste halve cm af en udløber. Skyl evt. rødderne, så du kan spotte alle skvalderkålens udløbere.

Plant derefter stauderne i et bed uden antydning af skvalderkål. Lad dem stå der mindst et år, mens du renser jorden, hvor de kom fra. Det kan gøres mekanisk eller med ukrudtsmiddel. Når du er sikker på, at der ikke kommer mere skvalderkål, kan du flytte stauderne tilbage.

Skvalderkål i blomst er faktisk pæn – pluk dem straks!

Skvalderkål til middag

Du kan også bare erkende, at livet er for kort til at bekæmpe skvalderkål. Irriterer den dig, så brug ovenstående råd om at lægge bedene om, så udløberne ikke kan komme igennem til planter, hvor de ikke må være. Men lad skvalderkålen stå i de buske, hvor den ikke generer busken. Betragt skvalderkål som frisk, grønt bunddække.

Eller spis den! Dr. Hannibal Lecter går ind for at spise de uforskammede. Når de første blade af skvalderkål kommer frem i foråret, kan de plukkes og kommes i salatskålen som frisk klippet grønt. Eller kom skvalderkål i suppen sammen med brændenælder og andet spiseligt ukrudt – eller spiselige blomster.

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *