Idas Have

Roser

Rosen blusser alt i Idas Have…

Idas Have har ikke et egentligt rosenbed, men ingen have bør mangle roser, og roserne indgår naturligt i bedenes sammensætning.

Roser skal passes og plejes, hvilket kan være krævende for en børnefamilie. Derfor er der i Idas Have få og velvalgte roser.

Her gives en række gode råd, man som erfaren rosendyrker bør tænke på. Får man held med roserne, bliver man rigeligt belønnet!

Romantiske roser

Idas Have er anlagt i en romantisk stilart, hvorfor følgende roser er valgt:

Rosa Alba Maxima. Historisk hvid buskrose, der vokser til en 2-3 meter. Da den er skyggetolerant, er den plantet ved det nordvendte indgangsparti. Vi glæder os til at se den i fuldt flor – måske som på Krøyers maleri ”Haveparti med Marie Krøyer og Roser”. Rosa Alba hører med til beplantningen af det nordvendte bed.

Rosa “Jacques Cartier”. Historisk Portlandsrose, rosa, kraftig duft, remonterende. 120-150 cm høje. 2 stk er plantet ved den ny terrasse mod øst.

Rosa “Félicité et Perpétue”. Historisk hvid slyngrose, 150-200 cm, plantet op af det nye flettede pilehegn ved den østvendte terrasse.

Rosa “New Dawn”. Rosa slyngrose, kraftig duft, 2-3 m høj, plantet op af en rosenportal ved den nye havelåge ind til forhaven.

Rosa “The fairy”. Rosa buketrose egnet til bunddække. Derfor er de gamle flyttet hen til forhavens nye skrånende haveanlæg.


Slyngrose på en sydmur

Gode råd til køb af roser

Der findes enormt mange gode sorter ar roser på markedet, og nye kommer til hele tiden. Det kan være svært at vælge, specielt for den nye haveejer – man får nogle gode roser på Rosenposten.dk.

Køb kvalitetsroser i A-kvalitet, hvor der er mindst tre kraftige grene fra okulationsstedet (podestedet). Roser skal altid plantes med podestedet 5-7 cm under jorden. Barrodede roser er fine og billigere end pottede. De plantes i det sene efterår. Pottede roser kan plantes så godt som altid.

De fleste roser skal have mindst seks timers sol dagligt om sommeren. De skal have lys og luft. Der skal vandes i tørre somre, men helst IKKE på bladene, da det fremmer sygdomme.

Om beskæring af roser

Roser beskæres sidst i april, når forsythiaen blomstrer. Grenen fjernes tre blade nede, over et øje, der vender udad. Det giver en åben busk. Roserne valgt til Idas Have kræver ikke så hård beskæring. Man kan begrænse sig til fjernelse af gamle udtjente grene og studsning for at holde dem i harmonisk vækst. Dette gælder især de engangsblomstrende.

Visne blomster klippes af for at fremme nye blomster. Afklip skal altid til affald – ikke til kompost af hensyn til svampesygdomme.

Læs mere om beskæring.


Gul rose fra den gamle haves staudebed

Sygdomme hos roser

Roser får let svampesygdomme. Følgende er meget almindelige:

  1. Meldug (Når roserne står for varmt. F.eks. ved en sydvendt mur. Der er ingen luft, der tørrer bladene)
  2. Stråleplet
  3. Rust

Indsaml og fjern de angrebne blade eller sprøjt. Sprøjt anden uge i maj. Herefter evt. hver fjerde uge frem til september.

[adsense]

Hvordan bekæmpes bladlus på roser?

Bladlus kan klares med hjemmelavet insektsæbe efter følgende opskrift:

1 dl flydende brun sæbe
1 dl husholdningssprit
8 l vand.

Gødning til roser

Roser skal gødes, når de skal blomstre flittigt. Der bør gødes tre gange i løbet af sommeren:

Første gang i det tidlige forår.
Anden gang to måneder senere.
Tredje gang inden 1. august, hvorefter roserne skal hvile.

Brug NPK 23-3-7 1 dl til 2m2.

Pas på roserne om vinteren

Nogle roser er ikke så hårdføre (ofte de engelske, der jo er vant til at mildere klima). Barfrost efter nytår er det mest risikable. Hyp lidt jord omkring basis på rosen. Dæk med halvt omsat kompost og grangrene.

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *