Idas Have

Ny terrasse

Ny terrasse med herregårdssten

Vi har lavet ny belægning i baghaven – nye sten til stisystemet og en ny terrasse ude foran køkkendøren. Vi har valgt at lægge den samme type herregårdssten (14 x 21 x 5,5 cm), som allerede ligger i indkørslen og på den vestvendte terrasse.

Når der skal lægges nye sten er forarbejdet med at præparere underlaget det, som tager længst tid. Se her:


Først skal der graves

Vi spændte snore ud, hvor den nye belægning skulle være ifølge havens plan. Den smalle sti langs huset skulle udvides med ca. 1,5, så det bliver en god bred sti. Vi gravede ned i en dybde svarende til 10 cm grus + 6 cm sten.

…og graves

Nogle af de mange hindbærplanter og to solbærbuske måtte lade livet, fordi stien skulle gøres bredere.

…og graves lidt mere

En sommerfuglebusk havde vokset sig stor, hvor den nye terrasse skulle være. Det tog en halv time at grave den velvoksne rodklump op.

Jordbunke

Jorden blev placeret et andet sted i haven til senere brug. Der skulle være skråninger, hvor der før var støttemure, så vi får hurtigt genanvendt jorden. Da opgravningen var veloverstået, kunne vi så småt begynde at fjerne de gamle sten. Vi havde annonceret på guloggratis.dk, og så kom der nogle venlige mennesker, tog fliserne op og kørte dem væk for os. Vi lod nogle af stenene ligge som sti til at køre grus på.

Herregårdssten som de ser ud, når de bliver leveret

Vi bestilte Herregårdssten og kantsten hos Sandgaard Beton, hvor der var en kvantumrabat, hvis man købte sten til 60 kvadratmeter – ialt blev det ca. 5000 kr. I første omgang skulle vi kun bruge 45 kvadratmeter, men resten skulle bruges på den anden side af huset.

Stenene blev leveret i en stor bunke, som blev hældt, skramlende ud fra en enorm lastbil. Nogle af stenene blev beskadiget, når de ramte jorden. Hjørner og kanter blev slået af – disse sten har vi skåret over og brugt som halve sten ved belægningens kanter.


Stenene er båret op og stablet

Leveringstiden var kun fire dage, så vi fik stenene i god tid. Derfor kunne vi i ro og mag (!) bære dem op ad indkørslen, så de lå stablet og klar til lægning i weekenden. Det er tungt arbejde, selv med en god trillebør, så det er smart at fordele det over nogle dage.

Stabilgrus til den ny terrasse

Herefter bestilte vi stabilgrus, som skal fungere som underlag for stenene. Gruset blev leveret på samme måde som stenene – i en stor, glad bunke nede ved vejen. Det lokale grusfirma havde dag-til-dag levering. Der var knap 100 ture med trillebøren op til der, hvor den nye terrasse skulle være!

Gruset er fordelt, hvor den ny terrasse er gravet ud

Der er helt klart den hårdeste og mest sure del af arbejdet at få gruset placeret, hvor der skal være en ny terrasse. Vi fik det heldigvis overstået allerede fredag aften (3 personer + 2 trillebøre).

Det kan diskuteres, hvor tykt grusunderlaget skal være. Vi har arbejdet med et underlag på ca. 10 cm – mindre kan måske gøre det, når der ikke skal køre biler på belægningen. Bemærk, at der er spændt snore ud svarende til terrassens højde.

Underlaget til den ny terrasse skal stampes

Vi lejede en stamper i det lokale byggemarked og kørte rundt på grusunderlaget i en times tid. Så undgår man, at det synker, når man har lagt stenene. Stamperen er i sagens natur meget tung og bør transporteres på en trailer.

De gamle sten brugt som trillebørssti

Vi brugte en lille del af den gamle belægning som midlertidig sti til trillebøre, da vi skulle hælde grus ud. Når gruset er færdigstampet, kunne de gamle sten fjernes. Under de gamle sten var underlaget i orden. Dem som havde lagt dem i sin tid, havde ikke sparet på gruset.

På dette tidspunkt i processen gider man egentlig ikke slæbe flere sten. Heldigvis er der mange, som gerne vil aftage brugte fliser gratis – der kom nogle og hjalp med at tage de sidste sten op og køre dem væk. Tak for det!

De nye sten lægges på den sti, der fører op til den ny terrasse

Endelig begynder den mere interessante del af arbejdet. Det er sådan set ingen sag at lægge stenene på – de skal bankes på plads med en mukkert. Men man skal hele tiden have gang i vaterpass og snore, for at sikre at hældningen er korrekt. Overskydende grus skrabes væk med et bræt. Da der kan være lidt forskel på stenenes størrelse, skal man endvidere være opmærksom på, at mellemrummene ikke forskubber sig for meget i forhold til hinanden.

Færdigt arbejde

Til sidst skal der strøs sand ud, som skal arbejdes ned mellem fliserne. Man må ikke feje sandet væk. Derimod skal man gå og feje det lidt frem og tilbage på belægningen i et par uger, til det er væk.

Siden blev der flettet pilehegn og plantet til

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *