Idas Have

Efterår i haven

Ting at gøre – og bemærke – i haven om efteråret

Urene bliver stillet tilbage – ligesom havemøblerne – og den første nattefrost rammer haven.

Om efteråret kendetegnes haven af gyldne, rødbrune nuancer. Særlig flot er spiræaen (Spiræa betulifolia), der glimter som guld og lyser op i alt det vissengrønne.

Sidst på efteråret, hvor krukkerne er gået i vinterhi, er der ikke meget, der blomstrer i Idas Have. Kun røllike og sankthansurt holder stand.

Når efteråret går på hæld, og mange af bladene er drattet af træerne, er der stadig mange flotte efterårsfarver i haven.


Standhaftig røllike

Der var en del fine lyserøde rølliker (Achillea millefolium) i det gamle, nu nedlagte staudebed, som vi ikke nænnede at skille os af med. Vi satte dem derfor sammen med sankthansurt, astilbe og bregner.

De ser ud til at trives, selvom de står i halvskygge, og farvemæssigt går de fint i sving med hinanden. Men de er nok lidt for høje til at fortjene en blivende placering her.

Lyserød røllike i skumringen

Tørrede blomster

Nogle stauder fortsætter med at have elegante frø- og blomsterstande, når de visner om efteråret. Udover røllike, gælder det astilbe og sankthanshurt, som vi er store tilhængere af i Idas Have.

Sankthansurt

Det er generelt en god idé at vente til foråret med at klippe de visne staudetoppe ned, da toppen giver næring og beskyttelse til rødder og jord vinteren over. For nogle planters vedkommende er der tilmed æstetiske grunde til at lade toppen sidde.

De tørrede blomster kan bruges til juledekorationer. Tørrede hortensiablomster er en klassiker. De er meget fyldige og kan hurtigt dække en oasisblok eller et stykke ler. De er pæne i sig selv, men kan evt. piftes op med guld- eller sølvspray.

Hortensia er også dekorativ i tørret tilstand

Flotte blade

Vores bed med bronzeblad (Rodgerzia) er ikke altid lige spændende om efteråret. Nogle år er denne storbladede staude frisk og saftspændt helt frem til det sene efterår. Andre år, hvor vi har haft en tør sommer, begynder de at hænge med hovedet allerede i september. I oktober og november er bedet tomt.

Bronzeblad holder sig ikke altid så saftige ud på efteråret

Til gengæld står den storbladede hosta som regel meget flot helt til slutningen af november. Bladene er markant gule, og de store frøstande vejer i vinden.


Hosta om efteråret

Arbejdsopgaver i haven om efteråret

Der er stadig en del gøremål i haven, f.eks. kan man med fordel plante løvfældende træer og buske, så længe jorden er til at grave i.

Når bladene falder af buske og træer, og dækker plæne, bede og belægning som et tæppe, er det fristende straks at gå i sving med løvrive og kost. Men dels synes børn, det er sjovt at sparke til de sprøde, visne blade. Dels har jorden i bedene godt af bladene, der kan fungere som jorddække vinteren over og nydes af regnormene til foråret.

Men når efterårets storme har blæst de sidste blade af træer og buske, er det tid at gå ud og fjerne blade fra belægning og plæne. Det er nemt. Bladene skal bare læsses ind i bedene, hvor de vil fungere som vinterdække og siden formulde til gavn for planterne.

Relaterede sider

Forår i haven

Sommer i haven

Vinter i haven

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *