Idas Have

Blå blomster i haven

Blåt er flot

Blå blomster giver variation

Vælger man at anlægge bedene med blå blomster tone i tone, går man sjældent galt i byen. Man får som regel et enkelt, farvemættet bed, der giver øjet ro – også selvom man blander varme og kolde blå nuancer.

Trænger det blå bed til lidt kant senere hen, kan man iblande et par gule blomster, som kan få de blå blomster til at træde endnu klarere frem.


Der er mere variation i det blå bed, end der ville være i et bed, hvor man f.eks. kun havde plantet gule blomster. Det skyldes, at blå og gul har forskellig lysværdi. Ren gul er lysere end ren blå eller violet – man kan ikke blande gul maling med mange andre farver, før den holder op med at være gul.

Et rent gult bed kan derfor blive lidt ensformigt, mens det blå bed har et større farvespil.

Blå blomster i Idas have

I den gamle have var der mange selvsåede blomster. Det gav et lidt rodet, tilfældigt indtryk – farveafstemt var haven på ingen måde.

Der findes ikke så mange rene blå blomster – de fleste er egentlig forskellige grader af violette. Der var mange blå og violette blomster i den gamle have. Vi har bevaret de fleste af dem og suppleret med nye.

Blå stedmoder

Stedmoder findes ligesom hornvioler i et væld af farver. De er blandt de tidligste sommerblomster i haven, da de tåler frost. Stedmoder er toårige og sår gerne sig selv, så man kan få glæde af dem i bedet i mange år. De har dog tendens til at ændre farve fra år til år. Her er der sneget sig en rødviolet nuance ind i det blå.

Blå og violet stedmoder

Lavendler

Lavandula angustifolia er en lille stedsegrøn busk, der blomstrer med blålilla aks i juni-august. Blomsterne dufter kraftigt og egner sig glimrende til tørring, til duftposer og potpurri. Lavendler er én af de få ægte blå blomster i haven.

Lavendler

Kornblomst

Ligesom valmuer har kornblomster (Centaura cyanus) en tendens til at gro i kornmarker, deraf navnet. Det latinske navn for denne populære sommerblomst (cyanus) refererer til den markante blå farve. Kornblomster sås direkte på voksestedet. De har dog tilbøjelighed til at bliver noget ranglede i væksten og har godt af at kunne læne sig op ad noget.

Mix af blå og lyserøde kornblomster

Kugletidsel

I den gamle have var der flere selvsåede kugletidsler (Echinops). Denne høje staude har let tornede blade og kuglerunde gråblå blomster. Den trives i solen. De tørrede runde hoveder er også én af havens attraktioner om vinteren.

Kugletidsel

Hjulkrone

Hjulkrone (Borago officinalis) er en sommerblomst og en krydderurt, der smager som agurk. De elegante stjerneformede blomster er som regel blå, men findes også i pink. Den olie, der udvindes af hjulkrone, bruges som kosttilskud.

Hjulkrone

Bjergknopurt

Der var mange knopurt (Centaurea montana) overalt i haven. Stauden breder sig flittigt, så flittigt at den indimellem får prædikatet ukrudt. Men de flotte blå kornblomst-lignende blomster er ikke til at stå for. Den blomstrer fra maj til august, hvis man klipper dem ned, når de afblomstrer. Bjergknopurt kan også bruges som afskæringsblomster – de holder flere dage i en vase, men drysser lidt.

Knopurt

Blå akeleje

Der er mange flotte blå og violette akelejer (Aquilegia vulgaris). Akeleje er en kortlivet staude med pælerod. De sår villigt sig selv og findes i mange farver. Denne akeleje er markant blå. Desværre kan man ikke være sikker på, at de holder farven det efterfølgende år.


Blå akeleje

Skilla

Scilla sibirica, Bluebells på engelsk, kan gro mange steder, f.eks. under en hæk. Den breder sig hurtigt ved sideløg og selvsåning.

Skilla

Perlehyacienter

Perlehyacinter er én af de få ægte blå blomster i haven. Man kan også få lyserøde perlehyacinter, men det ville da være synd. Vores perlehyacinter er sat blandt høstanemonerne, så de afløser hinanden fint.

Perlehyacinter

Clematis The President

Clematis kommer i mange farver. Havearkitekten foreslog en himmelblå sort der hedder ‘Perle d’Azur’, men den var desværre udsolgt. Vi valgte The President, der er violet.

Clematis The President

Asters

Pude-Asters kommer i mange forskellige farver, typisk blå, røde eller violette. De er billige at købe som udplantningsplanter, hvis man mangler lidt farve i bedene om efteråret. Hvis man er heldig, og vinteren ikke er for hård, kommer de igen næste år. Stauden har en tæt forgrenet vækst. Blomsterne er sammensatte (kurvblomster) af små, tungeformede randblomster og gule skiveblomster.

Violet Asters

Krokus

Crocus tommasinianus dukker op mange steder, da de så sig selv. Den fine lille violette knoldplante fomerer sig også ved at danne små sideknolde. Krokus-klumperne kan med fordel graves op og deles engang imellem, når de grønne blade er visnet helt ned.

Violette krokus

Violet storkenæb

Der stod heldigvis en masse storkenæb i den gamle have. Det lykkedes os at redde det meste, da haven blev lagt om. De blev gravet op i store klumper om efteråret, og lå i plasticposer til anlægsgartneren var færdig med den nye skråning. Her blev de plantet ved siden af lammeøre.

Storkenæb og lammeøre

Mere violet storkenæb

På den anden side af lammeørerne, er der en anden slags violet storkenæb. Uanset sorten er storkenæb fremragende bunddække. De spredte sig på hele fladen i løbet af én sæson.

Storkenæb

Liden singrøn

Vinca minor er en krybende staude med blå tragtformede blomster. Den breder sig kraftigt og kan hurtigt overtage et helt bed. Den er god som bunddække på skyggefulde steder.

Vinca minor

Stor singrøn

Vinca major er bare større. Sorten ‘Variegata’ har desuden hvidbrogede blade.

Vinca major

Relaterede sider

Gule blomster i haven – om de gule blomster, der danner kontrast i det blå bed.
Pink blomster i haven – om de romantiske blomster i lyserøde og røde nuancer.
Hvide blomster i haven – om de mange forskellige hvide blomster.
Årstidens farver i haven – om de farver, som kendetegner hver årstid i haven.

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *