Idas Have

Haveterapi

Stress af i haven

Haveterapi er i opblomstring

Stress har længe været en folkesygdom. På det seneste er der kommet øget bevidsthed om, at ophold og arbejde i haven kan fungere afstressende – haveterapi. Forskere har sandsynliggjort, at en ”terapihave” har positiv effekt på patienters blodtryk, koncentrationsevne, puls og hjerterytme. Kombinationen lys og motion er den primære forklaring, men haveterapi består også i tilfredsstillelsen ved at se, hvordan konkrete og overskuelige arbejdsopgaver i bogstaveligste forstand bærer frugt.

Hindbær ('Autumn bliss') er nemme at dyrke


Haveterapi – når man slapper af i haven

Haven kan i sig selv være en stressfaktor, hvis den ikke er indrettet fornuftigt, og man føler, at ukrudtet vokser én over hovedet. Derfor er det naturligvis vigtigt, at haven er designet, så den svarer til ens behov og ydeevne.

Det kan være en god idé at tage udgangspunkt i en haveplan, så man ikke skal lave ting om. Desuden er det smart at anlægge bunddækkende stauder frem for store pasningskrævende græsplæner. Læs mere om vores erfaringer med at designe en nem have.

Ny bog om haveterapi

”Lykken har rødder” er en ny bog om haveterapi fra forlaget Darduse. Forfatteren Inge A. Futtrup er landskabsteknolog og den glade ejer af en have på 2000 kvadratmeter. Hun har selv oplevet, hvordan haven hjalp hende tilbage til livet efter en periode, hvor stress havde fået skovlen under hende. Hun skriver nu muntert og indsigtsfuldt om, hvordan haven kan fungere som stresscoach og terapeut.

Bogen om haveterapi indeholder gode råd om, hvordan man får indrettet haven, så den er relativt nem at passe. Derudover er der konkrete forslag til omindretning af almindelige parcelhushaver, så de passer til den travle husejers behov.

Terapihavens 8 rum

Bogen indeholder blandt andet en beskrivelse af terapihaven som koncept med otte rum. I en almindelig parcelhushave er der måske plads til at indrette 2-3 rum efter behov, men grundprincipperne er de samme, uanset om man skal designe en privat have eller en institutionel have til terapi.

  • Et fredfyldt haverum til meditation i rolige, grønne omgivelser
  • Et vildt haverum, der udstråler naturlighed og oprindelighed med træer og skovbund
  • Et levende haverum med fuglekvidder, sommerfugle og andre dyr
  • Et tankefuldt haverum med lange stier til filosofisk kontemplation
  • Et socialt haverum til fællesskab og samvær, boldspil og blomsterplukning
  • Et legende rum med hule, klatretræ og frugthave til børn i alle aldre
  • Et underholdende rum med terrasse og siddepladser til fest og musik
  • Et kulturelt rum med skulpturer og andet inventar til den historisk interesserede

Lev i nuet med den etårige have

I “Lykken har rødder” beskrives den etårige have som en fleksibel løsning, hvis man vil eksperimentere med haveterapi. Man kan plante spiselige afgrøder eller skønne sommerblomster, som passes efter tid og evne.

Man behøver ikke følge nogen velgennemtænkt plan. Man er heller ikke pisket til jævnlig pleje, for man skal alligevel starte helt forfra næste år. Med den etårige have, lever man i nuet. Det er også haveterapi.

Et væld af morgenfruer – god haveterapi

Sansehaven

Forfatteren beskriver, hvordan man kan indrette en sansehave med lyde, dufte og smagsoplevelser, farver og former samt overraskelser. Der er særlig fokus på vand i haven. Lyden af rislende vand kan virke meget afstressende og helt fjerne oplevelsen af trafikstøj eller naboens motorsav.

Desuden er bogen spækket med flotte billeder af planter, som er gode elementer i den sansemættede terapihave, hvor man kan finde glæde, ro og energi.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *