Idas Have

Havebelægning

Ny havebelægning i baghaven

Fliselægning på terasse og stisystem

Vi har lagt ny havebelægning på to weekender. Når der skal lægges ny havebelægning er det forarbejdet med at præparere underlaget, som tager længst tid. Arbejdet med at lægge selve stenene, tager kun en til to dage, så længe underlaget er iorden.

Dels har vi fået ny havebelægning til stisystemet, dels en ny havebelægning i form af en terrasse foran køkkendøren.


Vi har valgt herregårdssten (14 x 21 x 5,5 cm) som havebelægning, da det er den samme type sten, som ligger i indkørslen og på havens anden terasse.

Hvordan etablerer man selv ny havebelægning?

Man skal spænde snore ud, hvor den nye havebelægning skal være ifølge havens plan. Den meget smalle sti langs huset i Idas Have skulle ifølge haveplanen udvides betragteligt, så det bliver en god bred sti.

Vi gravede ned i en dybde svarende til 10 cm grus + 6 cm sten. Det kan diskuteres, hvor tykt gruslaget under den nye havebelægning skal være. Mindre end 10 cm kan måske gøre det, når der ikke skal køre biler på havebelægningen.

Udgravning til ny havebelægning

Få hjælp til at fjerne den gamle havebelægning

Da opgravningen til den nye havebelægning endelig var overstået, kunne vi begynde at fjerne den gamle havebelægning (sten på 25 x 50 cm).

Vi annoncerede på guloggratis.dk og i det lokale supermarked. Der er heldigvis mange, som er interesseret i brugte sten og fliser. De hjalp med at tage vores gamle havebelægning op og køre den væk, når vi havde brug for dette.

Når man har gravet ud og slæbt sten til den nye havebelægning op ad indkørslen, er man taknemmelig for at andre vil tage slæbet med bortskaffelse af den gamle tunge havebelægning.

Bestilling af sten til ny havebelægning

Vi bestilte herregårdssten og kantsten (også kaldet bloksten) hos Sandgaard Beton. Firmaet havde kvantumrabat, hvis man køber sten til 60 kvadratmeter – ialt blev det ca. 5000 kr. Til første etape af haveprojektet skulle vi kun bruge sten til 45 kvadratmeter, men der skal også bruges sten på den anden side af huset. Vi fik stenene leveret i god tid kun fire dage efter bestilling.

Stenene til den nye havebelægning blev leveret i en stor skramlende bunke af en enorm lastbil. Flere af stenene blev beskadiget, når de ramte jorden, idet hjørner og kanter blev slået af. Man kan evt. bruge disse sten til at skære til, f.eks. som halve sten ved havebelægningens kanter. Man kan også få nye sten leveret fint stablet på paller, men det skal man betale ekstra for.

Herregårdssten hældt ud på vejen

Forberedelse af underlag til ny havebelægning

Når man har gravet ud til ny havebelægning, skal der hældes grus på som underlag. Hvor tykt underlaget skal være, afhænger af hvad den nye havebelægning skal bruges til. Man kan også få forskellige former for grus.

At få gruset placeret er den hårdeste og kedeligste del af arbejdet med at etablere ny havebelægning. Vi fik det heldigvis overstået på en aften (tre personer med to trillebøre).

Når alt gruset er hældt på, skal det stampes, så det ikke skrider eller synker, når de nye sten er lagt. Vi lejede en stamper i det lokale byggemarked og kørte rundt på grusunderlaget i en times tid. Stamperen er i sagens natur meget tung og bør transporteres på en trailer.

Gruset er fordelt, hvor der skal være ny havebelægning
Underlaget til den nye havebelægning stampes

Placering af sten til havebelægning

Endelig begynder den mere interessante del af arbejdet. Stenene skal bankes på plads med en mukkert. Man skal hele tiden have vaterpasset igang og være omhyggelig med at spænde snore ud, så man sikrer, at hældningen er korrekt. Overskydende grus skrabes væk med et bræt.

Da der kan være lidt forskel på stenenes størrelse, skal man også være opmærksom på, at mellemrummene ikke forskubber sig for meget i forhold til hinanden.

De nye sten placeres

Hvordan laves et sving i den nye havebelægning?

Et sving på en sti kan laves på mange måder. Vi overvejede at købe specialskårne sten til svinget eller at flette dem ind i hinanden på den diagonale linje. Vi endte dog med den simple løsning at skifte retning vinkelret på det første stykke, så man hele tiden går langs med stenene. Vi lejede en fliseklipper hos det lokale byggemarked til at halvere de sten, som skulle ligge for enden.

Fliserne tager et sving

Relaterede sider
Herregårdssten – om det populære valg til ny belægning.
Holmegårdssten – et en anden betegnelse for herregårdssten.
Trapper i haven – om at anlægge trapper i haven med niveauforskelle.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *