Idas Have

Sjove plantenavne

De botaniske navne er entydige og bruges globalt, så planterne præcist kan identificeres. De botaniske navne kommer fra latin og beskriver f.eks. plantens struktur, farve eller størrelse. Hvis man har kendskab til latin, kan man i navnet få meget at vide om planten.

Almindelige navne varierer land for land og sted for sted – en plante kan godt have flere forskellige navne. Eller to forskellige planter kan have samme almindelige navn. Det kan være ret kreative navne, som folkeviddet har fundet på.

Mange planter har fået spøjse navne, som regel på baggrund af deres udseende. Her følger eksempler på blomster med sjove navne, og hvorfor de hedder, som de hedder.

Ballonklokke
Platycodon. Ballonlignende blomsterknopper, der puster sig mere og mere op og til sidst åbner sig.

Bispehue
Epimedium rubrun. God skovbundsstaude med todelte grønne blade, der bliver rødbrune om efteråret. Bladet ligner en bispehue. Vi har plantet bisbehue i det nordvendte bed.

Bispehue



Edderkoppeplante
Eleome spinosa. Meget lange støvdragere og strittende frøstande giver denne sommerblomst et edderkoppeagtigt udseende. Blomstrer fra juli til frostvejr med meget elegante hvide eller roser klaser.

Fingerbøl
Digitalis pupurea. Slanke aks med klokkeformede, op til fem cm lange blomster i rosa, violette eller hvide nuancer. Blomstrer i juni-juli. Eksempel på én af de giftige planter.

Hønseben
Thujopsis dolobrata. De skælagtige blade sidder tæt sammen på skuddene og ligner hønseben.

Hønseben

Hønsetarm
Cerastium tomentosum. Denne lidet flatterende betegnelse dækker over en udløberdannende stenbedsplante med grålige smalle blade. Blomstrer maj-juni med et væld af hvide, stjerneformede blomster, så her minder planten ikke om hønsetarme. Hønsetarm er en af de mange smukke hvide blomster i haven.

Hønsetarm

Jakobsstige
Polemonium. Bladene er sammensat af en række parallelle småblade som trinene på en stige. Klokkeformede blå blomster med gul midte i juni-august.

Judaspenge
Lunaria annua. Toårige plante med duftende hvide eller violette blomster, der efterfølges af runde, flade bælge. Det er disse meget dekorative bælge, der minder om mønter, men hvorfor de lige skulle sammenkædes med Judas er ikke godt at vide.

Kodriver
Primula. Ko + driver omdannet af et dialektord med betydningen: Kopatte. Navnet skyldes, at børn har suget honning af blomsternes kronrør.

Lammeøre
Stachys byzantina. Bunddækkende plante med ovale, sølvgrå blade – lodne som den blødeste pels.

Lammeøre

Løjtnantshjerte
Dicentra spectabelis. Denne staude har fine hjerteformede blomser, hvor de ydre kronblade er rosa og de indre er hvide. Åbner man blomsten, ligner det, som kommer frem, en dame i en vogn. Man kan tolke det, som at løjtnanten kun har hjerte for sin dame – eller tænker på damer.

Løjtnantshjerte

Løvemund
Antirrhinum majus. Tolæbet sommerblomst, som sidder i aks på stive stængler. Når man trykker på siden af blomsten, åbner ‘løven’ munden.

Mamelukærme
Lavatera trimestris. Mamelukker er gammeldags benklæder med flæser, der hang ned under kjolen. Mamelukærmet er navnet på flæsen. Sommerblomsten er tragtformet som en flæse og blomstrer i hvide, rosa eller røde farver.

Perlehyacint
Muscari botryoides. Meget nuttet, lille løgvækst med blå blomster, der sidder tæt sammen op ad aksen – som perler på en snor. Blomstrer først april-maj – senere end de andre forårsløgvækster.

Stedmoderblomst
Viola-hybrider. Forårsblomstrende planter, der dyrkes som enårige. Stedmoderblomsten har sit navn på grund af de fem blade. I midten sidder moderen i sin flotte kjole. Tæt omkring sig holder hun sine egne døtre, som også har fine kjoler på. I baggrunden står de to stedbørn.

Stedmoderblomst

Storkenæb
Geranium. Blomsterne er forsynet med en lang griffel, der ligner et næb. Der findes utallige arter og sorter af storkenæb, nogle er bundædkke, andre kan blive over en halv meter høje.

Storkenæb

Stormhat
Aconitum cammarum. De hvide, lilla eller blå hjelmformede blomster har givet denne staude sit krigeriske navn. Blomstrer i august. Hele planten er giftig.

Vibeæg
Fritillaria melagus. Pletterne på den hvide blomsterklokke har givet denne lille løgplante sit navn.

Vortemælk
Euphorbia polycroma. Skærme af små, gule blomster omgivet af grøngule højblade – meget velegnet til afskæring. Mælkesaften kan virke hudirriterende, men giver dog ikke vorter.


Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *